EN LYCKAD INBJUDAN

En inbjudan ska i första hand locka gästerna att tacka ja, men i nästan lika hög grad spegla eventet, så att man vet vad man ska förvänta sig som gäst. Det kommer att bli grunden för beslutet: Ska jag tacka ja?

En lyckad inbjudan för företag

Ska man tidigt gå ut med en ”Save the date ”?
Absolut, om det är intern personal, men inte om det är kunder och prospekts. Ingen kommer att sätta in ett okänt företagsevent som de inte ens vet om de kommer tacka ja till i sin kalender.

Fundera över vad i eventet som kommer att locka gästerna och ta fram det stort, men informera även om eventuell föreläsning, hålltider, adress osv.

Använd bilder och ganska lite text. Digital inbjudan är lätt att svara på, särskilt om det finns en länk till OSA-portal där man enkelt kan tacka ja och ställa frågor samt ange om man är allergisk emot något.

Ha ett OSA-datum som ligger minst två veckor innan eventet, så att du kan bjuda fler personer om det inte är tillräckligt många som tackat ja. Sätt ett maxantal på gäster så att ni har ett mål att jobba emot.

Räkna med att 20% ”ja tack jag kommer gärna” är en bra siffra om de inbjudna har någon form av relation till er och det omvända om de inbjudna har en väldigt nära relation (egen personal/partners/återförsäljare).

Påminn en vecka efter inbjudan har gått ut, men absolut inte till de som redan tackat ja eller nej!

En lyckad inbjudan till din privatfest

När ska man skicka inbjudan?
4-6 veckor innan festen, men här kan man absolut gå ut med en save the date långt innan. Speciellt o det är bröllop!

Hur ska inbjudan se ut?
Inbjudan ska både locka och sätta gästerna i rätt stämning, så det är viktigt att din inbjudan speglar festen så som den kommer att vara.

Klädkoder:
Utöver tid och plats skall det framgå vilken klädkod som gäller. Använd klarspråk. Är det jeans och kavaj som gäller, skriv det. Finklädd / avspänd klädsel / kläder efter väder etc fungerar också utmärkt. Man vill inte behöva gissa på hur man ska klä sig som gäst och de flesta känner sig obekväma då de är ”fel klädda”.Om du väljer smoking ska du tänka på om dina gäster måste hyra/köpa, samt att festen åtminstone till en början kan bli lite formell. Det kan dock gå snabbt över och ger ju en exklusiv inramning till festen.

Övrig information:
Det ska framgå om det bjuds på mat och dryck – ”lämna bilen hemma” (tänk på att ha skön alkoholfri dryck som alternativ ev respekt mot de som inte dricker).

Öppet hus
Bjuder du in till öppet hus kan det stå”välkommen på öppet hus 16-sent, mat serveras runt kl 18 och därefter drar bandet igång. Då vet man att man bör vara där innan 18 och att det blir party!