TOASTMASTERTIPS

Hur blir jag en bra toastmaster? Ja för det första – vilken roll har du? Du är festens MOTOR! Det är du som ska se till att festen lyfter. Du är limmet mellan festen gästerna och värden/värdparet. Det är även du som koordinerar serveringspersonalen, eller ännu hellre att de koordinerar dig, men samspel måste ni ha.

Vad kan gå fel?

Det största och vanligaste felet man gör som Toastmaster är att man är för tillmötesgående och ”svenskt” ödmjuk. Om du låter allt hända och ”bara” aviserar talare, så gör du inte ditt jobb – om du frågar mig. Tyvärr är det rätt vanligt…

Sannolikheten att det går fel när du verkligen anstränger dig är låg och om det ändå skulle hända bör du vara nöjdare med att ha verkligen ha försökt göra en skillnad, än att inte vågat göra en skillnad. Du är antagligen utsedd för att du är social, så ta för dig, njut av kvällen!

Hur ser rollen ut?

Som toastmaster är du kvällens stjärna, så bara är det! Tänk programledare på TV kombinerat med publikvärmare! Tag plats, bjud på din humor, ge tid för skratt, ha en röd tråd och gärna en sidekick – då kan ni bolla med varandra och enklare göra sköna presentationer tillsammans och var för sig.

Tal
Tal är till för att talaren ska få tillfälle att hylla värden/värdparet och för att roa gästerna. Om talet inte är 100% skönt, så kan åtminstone presentationen av talaren vara det. Läs på, fråga om relation osv! Håll en bra presentation till varje talare som sätter personen i sammanhanget: Mina kära vänner – nu vill jag rikta mitt varmaste välkomnande till ”Plutten” som ”Erik” växte upp tillsammans med och utan vilken vi haft en helt annan ”Erik” att lära känna… – Välkommen PLUTTEN! På så vis känner talaren sig betydelsefull och blir lite uppumpad med självförtroende innan han/hon ska hålla sitt tal.

Uppföljning
Beröm/häckla lite med den som hållit talet, tacka för insatsen och runda av. Absolut ingen kränkning, leta positiva kommentarer.

Logistik
Kolla hur lång tid som är avsatt till mingel och middag. Max 1 tim mingel och 4 timmar middag. Sedan behöver baren och dansen komma igång, så bara är det. Kolla även sluttid för festen. Din roll börjar med att bjuda in till middagen. Vid minglet bör du vara klar med allt och kunna ”softa runt” bland och med gästerna. Om du inte är bekväm med det – göm dig, men se till att fylla dig med positiv energi innan middagen.

Om det är många tal aviserade, håll en stram tidsram till talarna. 2 minuter är lång tid 15 minuter är en evighet! Ingen behöver prata mer än 5 minuter och de flesta klarar sig med 2-3 minuter. Uppmana talarna att ta tid på sitt tal innan. Tänk på att det tar 10 minuter att servera och lika lång tid att duka av varje rätt, samt att gästerna behöver få en chans att äta medan maten är varm. Om ni äter tre rätter och kaffe, så går 2 timmar bort till ätande och servering. Har ni då någon film och lite underhållning under middagen är det MAX 2 timmar tal inklusive ditt/ert. Ge extra tid till speciella personer, men aldrig mer än 5 minuter.

Väl förberedd kommer du att göra succé, se tillbaka på uppdraget och längta till nästa gång du blir tillfrågad och det kommer du att bli!

Lycka till!