EN LYCKAD PRIVATFEST

Det du ska börja med är att ta reda på vilken relation du har till gästerna och vilken relation gästerna har till varandra och vilka de övriga grundförutsättningarna är. Exempel på olika grundförutsättningar – bröllop, födelsedag, dop, inflyttning, minnesstund.

Tänk så här i den enklaste formen:
Vi börjar med en fest hemma. Dina gäster ser dig som ordningsam och försiktig och nu vill du ha PARTY! Varför gör du det? Antagligen för att du vill ha kul tillsammans med dina gäster, MEN om du inte är tydlig med det i inbjudan är risken stor att de planerat tidig hemgång – bilen kanske är med, barnvakten bokad till kl 23 osv.

Miljön behöver inte vara så fantastiskt tillrättalagd (den kan vara det), men några färgade lampor och bra musik från bra anläggning gör stor skillnad.

Bestäm dig från början för vilken känsla du vill ha efteråt och se till att alla jobbar hela vägen mot det målet! Du behöver inte skriva ”Fest med dans och berusning” i inbjudan. Googla fram en bra bild på en discoboll, en drink och någon som dansar – gör ett collage i inbjudan, så fattar folk.

Om ni har gäster som inte känner varandra, så kan det finnas ett syfte med att de lär känna varandra och då kan du hitta på något kul under minglet, som svetsar samman gästerna och tvingar dem att mingla. Ska man ha bordsplacering? Om du har sittande middag är det enkelt för gästerna om sittningen är styrd, men bordsvis placering är oftast fullt tillräckligt.

Se till att gästerna har koll från början på vad de ska förvänta sig av kvällen. Det behöver inte vara detaljerat, men gäster som är trygga tillför mer än det omvända. Naturligtvis kan du överraska med underhållning, meny osv. men undvik att överrumpla dina gäster.

Kortfattat:
– Våga ha ett mål.
– Var ärlig i din analys.
– Ha rimliga förväntningar på dina egna och gästernas arbetsinsatser under kvällen!